JOHKAMOHKKI

Jokkmokk satsar på samiska språket

Jokkmokks kommun satsar närmare 270.000 kronor på det samiska språket. Bland annat bokbussen och förskolan får pengar.

Från kommunens sida förklarar man att satsningarna görs för att leva upp till minoritetsspråklagens intentioner när det gäller samiska språket.

55.000 kronor går till en samisk bokbuss som kommer att köra fyra turer under året. Bokbussen finasieras i samarbete med Tysfjords och Gällivare kommuner som går in med lika mycket vardera.

Förskolan Giella får 128.000 kronor för att engagera resurspersoner inom bland annat slöjd, jojk, konst och renskötsel. Dessutom ska pengarna gå till att köpa in språkinspirerande material som filmer och böcker.

Ajtte museum får 35.000 till översättningsarbeten till nord-, lule- och sydsamiska. 

Tidningen saminuorat får 50.000 kronor till att ge ut ett helt extranummer på syd-, lule- och nordsamiska. Syftet är att ge samiska ungdomar tillgång till nya samiska texter om aktuella ämnen.

Dessutom så har kommunen i år översatt hemsidan för Jokkmokks marknad till nordsamiska. Till 2010 års marknad så planerar man även att göra hemsidan på både lule- och nordsamiska.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".