UPMEJE

Självmord vanligare i södra Sápmi

Självmord bland renskötande män är mycket vanligare i Västerbotten och Jämtland än i Norrbotten. Det konstaterar psykiatriprofessor Lars Jacobsson i sin forskning. Orsakerna kan vara oro över ökade markkonflikter men även högre interna krav.

Under våren kommer Lars Jacobsson och hans medarbetare att slutföra sin forskning om självmord bland samer. Men redan nu är vissa av resultaten klara. Bland annat det som rör skillnader i självmordsfrekvens mellan norr och söder.

– Självmord är ju uttryck för en livssituation som blir för överväldigande och för tung, säger Lars Jacobsson.

Jacobsson pekar på att att villkoren för renskötarna i norr är annorlunda. Ju längre söderut man kommer desto mer konflikter är det gällande renbetesland. Det är också en annorlunda organisering av renskötseln i norr än i söder.

Tung börda
Jacobsson förklarar att samebyarna i söder har har färre renskötare vilket bland annat medför högre krav på dom enskilda att föra vidare kulturen och traditionerna samtidigt som man ska se till att renskötseln fungerar.

I kombination med det ökade trycket utifrån så kan situationen därmed bli svårare längre söderut.

– I Norrbotten är det ju många fler renskötare som kan dela på arbetet, så det spelar naturligtvis också roll.

Splittrade familjer
En annan skillnad som ofta kan skapa en svår situation, särskilt i Västerbotten är enligt Jacobsson dom stora avstånden mellan vinter- och sommarbetesland.

Jacobsson förklarar att i den traditionell renskötseln så följdes man och hustru åt medan de ofta blir mer åtskilda i det moderna samhället. Jacobsson nämner exemelvis situationer där barnen går i skola på ett visst ställe och där det oftast är mamman som stannar kvar där medan mannen åker fram och tillbaka allt eftersom renen flyttar på sig.

– Det här riskerar splittra familjerna.

Ett självmord per år
I snart fem år har Lars Jacobsson och hans medarbetare gjort enkäter och intervjuer med renskötare och även samlat in självmordsstatistik.

Deras forskning visar att det under dom senaste femtio åren i genomsnitt har begåtts ett självmord per år bland renskötande män. Det är dubbelt så mycket än bland andra män i norrlands glesbygd. Bland kvinnor i renskötseln skiljer sig talen inte från genomsnittet.

Det är första gången en sådan här forskning görs och Lars Jacobsson tycker det är viktigt att utifrån resultaten diskutera problemet och hur man kan förändra.

– Det bygger på att man själv inom samegrupperna tar tag i det här, man kan behöva hjälp utifrån att sortera saker och ting, men det är bara ni själva som kan göra någonting åt det.

Lyssna mer:
En längre inervju med Lars Jacobsson kan du höra i SR Sameradions aktualitetsmagasin Utblick Sápmi på söndag kl. 15.30 i P2. 

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".