1 av 2
Henrik Lundqvist vid SLU undersöker hot mot renskötseln. Foto: Elin-Anna Labba.
2 av 2
Nila Jannok deltar på konferensen i Luleå. Foto: Elin-Anna Labba.

Rovdjuren största hotet

Renägarna upplever rovdjuren som det största hotet mot rennäringen. Det visar en ny pågående undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Henrik Lundqvist som jobbar med undersökningen på SLU, började titta närmare på klimatfrågan och ville undersöka vad renskötare ser som det allvarligaste hotet mot rennäringen. Men klimatet kom inte på första plats. Det gjorde rovdjuren, inte minst järv och lo.

– Jag hade förstått att rovdjursfrågan var oroande för renskötarna, men att den var så pass utbredd och allvarlig över hela området, unisont, det var intressant, säger han.

Tydliga enkätsvar
Än så länge är det bara preliminära resultat, men resultatet som Henrik Lundqvist sammanställt så långt visar entydigt att klimatförändringar, skogsbruk, gruvnäring, ja allt annat rankas som ett mindre hot mot renskötseln än rovdjuren gör. Enkäterna har skickats till omkring 70 renskötare.

– Klimathotet är något som finns där och som de är oroliga för, men eftersom det är ett i så långt perspektiv är rovdjursfrågan mer relevant, och även konkurrerande industrier.

Det handlar framförallt om skogsbruket, men framtida vindkraften och gruvnäringen är sådant som renskötarna tror kommer bli ett allt större orosmoment i framtiden. Många företag prospekterar just nu i de områden som också är renbetesland.

Skillnader mellan yngre och äldre
De här resultaten och mycket annan forskning presenteras under veckan på konferensen ”rennäringen och omvärlden” i Luleå, arrangerad av Nordisk organ for reindriftsforskning, NOR, och SLU.

En av dem som kommit för att ta del av forskningen är Niila Jannok, som vuxit upp och jobbar inom rennäringen. Han håller med om att rovdjuren konkurrerar ut dom flesta andra orosmoment, trots dom två senaste årens dåliga betesvintrar.

– Rovdjuren är något man stöter på och hör talas om varje dag.

De första resultaten i den här undersökningen visar också att yngre renskötare verkar bry sig mer om klimatförändringar än äldre, vad tror du om det?

– Det kan nog säkert stämma, yngre som nyss börjat, tänkt börja eller jobbat med några år har den största delen av sitt renskötselliv framför sig. Då har klimatförändringar som spänner över väldigt lång tid stor inverkan, säger Niila Jannok.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".