Fler unga vill rösta i Sametingsvalet

Inför valet till Sametinget den 17 maj märks ett växande politiskt engagemang bland unga samer. Av dem som registrerat sig i röstlängden finns i år ovanligt många samer som är under 30 år.

– Det som är viktigt med sametinget är att det är det som är vårt forum, det är den symbol vi har för att vi är ett folk, och därför är det viktigt, vi behöver vara många för att vara starka, säger Ylva Maria Pavval, student i Umeå och en av dem som tänker rösta i maj.

Ungdomarna ökar kraftigt
För att få rösta i Sametingsvalet måste man själv anmäla sig och det är det fler unga som har gjort i år jämfört med förra valet 2005. Bland de nyanmälda är 547 personer under 30 år och det är 47 procent fler än 2005.

Paulus Kuoljok, ordförande i Sametingets ungdomsråd ser det som ett resultat av det arbete som ungdomsrådet och Sametingets valnämnd har gjort för att värva unga:

-– Vi har varit på platser vars unga samer samlas, samefester, olika idrottsevenemang, festivaler. Och vi har dragit in en hel massa anmälningar till röstlängden. Nu är våran nästa uppgift det är att försöka få dom att rösta.

Sametingets inflytande
Det är långt ifrån alla som skulle kunna rösta till Sametinget som gör det. Hur många samer som finns i Sverige är det ingen som vet säkert. Sametinget använder siffran 20 000 och av dom är drygt 7 800 med i röstlängden. Att inte fler röstar med tror Ylva Maria Pavval beror på en bristande tilltro till vilket inflytande Sametinget har.

– Det är många som inte tycker det är någon mening att anmäla sig till röstlängden eftersom Sametinget inte har hand om dom hårda frågorna. Dom kan bestämma om kultur och som myndighet får dom vara med lite grann när det kommer till rättigheter men inte som folkvalt organ. Och speciellt unga vill påverka och då vänder man sig till det forum vars man verkligen kan påverka och då kanske man inte ser Sametinget som det forumet.

Växande engagemang
Peter Sköld är professor i samisk historia vid CeSam, Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, och att fler unga anmält sig till röstlängden ser han som ett uttryck för ett växande politiskt engagemang bland unga samer. Och när fler är med och röstar så ökar möjligheterna till inflytande säger han:

– Ju större den här gruppen blir desto tyngre blir också deras politiska kraft gentemot departement och myndigheter och andra som man har att ställa sina krav emot, säger Peter Sköld, professor i samisk historia vid Umeå Universitet.

 

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".