Malå sameby rapporterar om beteskris

Malå sameby har vänt sig till sametinget på grund av dåligt renbete. Samebyn anser att stödutfodring krävs.

Till skillnad från de två senaste åren så verkar renbetet i år bättre på de flesta håll. Men från Malå sameby kommer nu rapporter om riktigt dåligt bete.

I en skrivelse till sametinget beskriver samebyn läget som akut. Orsaken är att regnet som föll i december har isbelagt stora delar av betet i kustområdet med uppemot fem centimeter tjock is.

Samebyn tror inte på någon förbättring av betessituationen under de kommande månaderna och menar att en akut stödutfodring är nödvändig minst en månad. Men behovet kan eventuellt bli längre.

Malå sameby vill att sametinget snarast gör en betesinventering så att omfattningen kan bestämmas och beslut om katastrofersättning kan tas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".