GIRON

Samiska teatern gör Staffan Göthe

Samiska teatern gör en egen version av Staffan Göthes ”en natt i februari”. Pjäsen ges på tre språk, nordsamiska, sydsamiska och svenska. ”Den passar bra att göra på flera språk”, säger teaterchefen Lena Engqvist Forslund.

Samiska teatern håller i dagarna på att öva in sin nya teaterföreställningen som är en egen version av Staffan Göthes ”en dag i februari”.

– Det är en problematik som alla berörs av, det handlar om mobbning och konflikter men också hur man löser sina livsproblem, säger Lena Engqvist Forslund.

Även för vuxna
Staffan Göthe har gjort över 20 teaterpjäser och ”En natt i februari” från 1972 är en av de första. Pjäsen utspelar sig under en natt och är egentligen en livskris. En pojke har haft en misslyckad skidutflykt och hans tankar efter det förkroppsligas av tre skådespelare.

Allt pojken som rör sig i pojkens huvud visas på scenen, medan pojken själv aldrig syns i pjäsen.

Pjäsen är ursprungligen skriven för lågstadiebarn men Lena Engqvist Forslund tycker att den passar för alla, även vuxna.

– Vem kommer väl inte ihåg hur det var när man var liten? Och problemen med att inte kunna sova för att man har bekymmer kan ju vem som helst känna igen sig i, säger teaterchefen.

Mårten Eliasson har komponerat musiken till föreställningen och Britta Marakatt Labba har gjort scenkläderna. Premiären är den 12 februari och skådespelaren Anna Åsdell ser fram emot det.

– Jag spelar den yngsta av dem och kommer att vara lite oskyldig, ha nära till känslorna. Jag hoppas att både barn och vuxna uppskattar den, säger hon.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".