Problem med postservice i glesbygd

När Svensk kassaservice under slutet av förra året lades ned minskade lantbrevbärarens service. Marja Blind är pensionär och bor i den lilla byn Mertajärvi, två mil från Karesuando och för henne har det blivit komplicerat med post och bankärenden.

– Det är besvärligt när man ska få ut pengar och när man ska posta och hämta paket från Karesuando. Det är det värsta dom kommit på i dom här nordliga delarna där det är långt mellan byrarna och långt till affärerna, säger Marja Blind.

Förut brukade Marja Blind ta ut pengar hos lantbrevbäraren. Men sedan Svensk kassaservice lagts ner åker hon till Karesuando för att ta ut kontanter. Och för att betala räkningarna skaffade hon plusgiro.

Men enligt chefen för postavdelningen på Post- och Telestyrelsen Sten Selander så kan alla som fyllt 80 år, är funktionsnedsatta eller bor mer än tre mil från ett ombud använda lantbrevbäraren för enklare betaltjänster som Post och Telestyrelsen upphandlat. Till den som får en utbetalningsavi kan lantbrevbären fortfarande lämna ut kontanter mot en avgift.

– Den här betalgirotjänsten som vi har upphandlat kan ju används till att bankerna skickar pengar till dom som är anslutna till betalgirot med en utbetalningsavi.

Marja Blind ska inte heller behöva åka till Karesuando för att hämta och lämna paket, det ska lantbrevbäraren ta hand om. Cecilia Backteman, pressekreterare på posten, säger att det bara är at ringa lantbrevbäraren så bär de ut paketen till alla, även dom under 80 år. Enligt Backteman kan man både lämna och hämta sina paket via lantbrevbäraren.

– Om man vill skicka iväg något så är det bara att lämna det till lantbrevbäraren. Har man fått ett paket så är det bara att ringa till posten så tar lantbrevbäraren med sig paketet nästa dag när han kommer med posten.

Men vill Marja Blind ta ut mycket kontanter blir det stopp, även om hon åker till Karesuando.

– Banken spottar bara ut ett bara ut ett par tusen kronor, ibland behöver man ha mer pengar och då blir man så förbannad.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".