1 av 2
Lars-Jon Allas
2 av 2
Ulla Barruk Sunna

Kritik mot försenade stöd

Sametingsledamoten Lars Jon Allas från Guovssonásti är kritisk mot hur sametingets kansli sköter sitt arbete. Orsaken är att utbetalningen av kultur- och miljöstöd för 2008 är försenad.

– Det är ju stor påverkan på den enskildas ekonomi, säger Allas.

Kulturmiljöstöd kan man söka bland annat till att restaurera gamla boplatser. Med stödet följer också ett ansvar för att platserna bibehålls i gott skick tio år framåt. På sametingets bord ligger totalt över hundra ärenden där bara ett fåtal är behandlade och utbetalade.

Förtroendefråga
Förklaringen från sametinget är densamma som för dom försenade startstöden som vi berättat om tidigare, nämligen att handläggningssystemet inte var färdigbyggt från början.

Kanslichefen Ulla Barruk Sunna pekar dessutom på att beskedet om att sametinget skulle bli betalande myndighet kom sent. Ulla Barruk Sunna medger också att det här påverkar förtroendet för sametinget.

– Långa handläggningstider är inte bra för förtroendet.

Hur ska ni göra för att få förtroende?

– Korta handläggnigstiderna, det är det som det handlar om.

Lars Jon Allas menar att det är särskilt viktigt att betala ut stöden i tid eftersom de som får stöd även har ansvar för de restaurerade miljöerna.

– Sametinget som myndighet har ansvar att se till att de här människorna får sitt stöd, för det är ett åtagande att sköta om och vårda den här miljön som man har tagit på sig och det ansvaret sträcker sig minst tio år framåt.

Ann-Kristina Simma
ann-kristin.simma@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista