Samiska språkcentran välkomnas

Regeringens förslag på två samiska språkcentra i det sydsamiska området tas emot med glädje. ”Äntligen” , säger Sigrid Stångberg i Tärnaby.

– Det här är verkligen ett glädjande förslag, säger Sigrid Stångberg.

Igår lade regeringen fram ett omfattande förslag på hur man vill stärka de nationella minoriteternas rättigheter och situation. En del i förslaget är att inrätta två samiska språkcentra, ett i Tärnaby och ett i Östersund. Förslaget grundar sig på en utredning av sametinget och tanken är att språkcentrumen bland annat ska jobba för att utveckla språket och för att fler ska börja använda sig av språket.

Sigrid Stångberg är övertygad om att ett språkcenter ökar intresset och skapar ett engagemang för det samiska språket. Men det kanske viktigaste av allt, menar hon är att statusen för samiskan höjs.

– Det innebär ju en helt annan status för samiskan än idag och så tror jag att kommunerna förstår att nu är det allvar.

Inte bara språket gynnas
Enligt förslaget ska sametinget blir huvudman för språkcentrana. Sametingets styrelseordförande menar att språkcentrumen även fyller en viktig funktion för att synliggöra den samiska kulturen generellt, eftersom det i övrigt inte finns så många samiska institutioner i det sydsamiska området.

Språkcentrana förslås alltså ligga i tärnaby och östersund å även Anna Kråik i Brunflo, i Östersunds kommun gläds åt förslaget.

– Alla förbättringar för det samiska språket är bra, i synnerhet sydsamiska som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker det är jättebra, någonstans måste man ju börja och det här är ett sätt, säger hon.

Sigrid Stångberg har länge kämpat för det sydsamiska språket och säger sig genom åren ha sett hur folk fått upp intresset för språket men inte orkat fortsätta eftersom samhället inte varit med.

– Men nu har vi samhället med på ett helt annat sätt, säger hon.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista