Tommy Innala inspekterar
Haparanda

Renskötare oroliga av sammanslagning

- Det är aldrig bra att konkurrensen försvinner från marknaden, säger Renägarförbundets Ellen Omma, till att Polarica och Grundnäs koncern slås samman till en firma.
- Överraskande uttalande, säger Polaricas VD Tommy Innala.

Polarica med 250 anställda i världen 750 miljoner har köpt upp Grundnäs som under säsong har 20 medarbetare och omsätter 100 miljoner. Det ser Renägarförbundets Ellen Omma som ett hot mot de höga renköttspriserna.
– Det har sett bra ut. Men det kan ju bli så att köttpriserna kommer att gå ner, säger hon och fortsätter:
– Monopol är aldrig bra. Ett företag bestämmer då hela renköttsbranschen, säger Omma.
– Överraskande uttalande, säger Polaricas VD Tommy Innala. Vi jobbar för renskötselns bästa. Utan dem har vi inget kvar säger Innala.
Polarica och Grundnäs har hittills haft ett nära samarbete, bland annat vid slakt och vidareförädling av renkött. Sedan i januari ingår Grundnäs i Polarica koncernen, och således bli en av dem största aktörerna på renköttsmarknaden.
Men Renägarförbundets Ellen Omma är rädd för att sammanslagningen ska påverka köttpriset negativt. Tommy Innala vill lugna henne och andra renskötare.
– Vi har ansvar för att rennäringen ska vara lönsam. Då måste vi förbättra på lång sikt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista