Sverige

Skatteverket vill serva samer

I förra veckan offentliggjorde regeringen sitt förslag där du i kontakter med myndigheter ska kunna prata samiska med myndigheter i 17 samiska förvaltningskommuner. Dessutom ska man kunna prata samiska med flera myndigheter, exempelvis skatteverket.
- Jag bedömer att vi har goda förutsättningar att lyckas erbjuda den här typen av service, säger Sten Eriksson som är kommunikationschef på skatteverket.

Om regeringens förslag går igenom ska du kunna prata samiska i kontakter med Skatteverket, justitieombudsmannen, justitiekanslern, diskrimineringsombudsmannen och försäkringskassan.

- Vårt perspektiv är ju att det ska vara så enkelt som möjligt att göra rätt från början. Och att man ska kunna förstå vad man är skyldig till. Vi kommunicerar ju på en väldig massa språk redan idag. Det är inget konstigt. Jag bedömer att vi har goda förutsättningar att lyckas erbjuda den här typen av service, säger Sten Eriksson.

Hur kommer det att fungera om man ringer till er och pratar samiska, vad händer då?”
 - Vi har ju en skatteupplysning där vi har 500 personer som sitter och ger skatteservice, då får vi se till att vi har ett antal personer som pratar samiska, säger Eriksson

Redan idag har skatteverket och försäkringskassan servicekontor, där dom anpassar personalens språkunskaper efter boende i området. På servicekontoret i invandrartäta Nordstan i Göteborg talar personalen 20 olika språk.

Service på distans
Försäkringskassans och skatteverkets videokonferenssystem byggs nu ihop för att ge service på distans. Även om det inte finns någon på kontoret som pratar samiska ska man via datorn kunna prata samiska med en representant för skatteverket om beslutet går igenom.

- Kommer det in en person i Malmö som pratar samiska  och vill ha hjälp, så kan man lösa det genom en uppkopplig till en servicehandläggare på en annan ort, så att man kan föra den typen av dialog. Den möjligheten ger ju tekniken nu för tiden, säger Sten Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista