Besparingar på Ájtte upprör

Samebyar och sameföreningar i Jokkmokk har vänt sig till regeringen för att protestera mot besparingarna på muséet Ájtte.
– Det är fritt fall på museet, säger en av dem som undertecknat skrivelsen.

– Vi godtar inte det som sker, skriver samebyarna och sameföreningarna i brevet, som de också riktar till Ájttes styrelse. En styrelse som de anser visat för lite engagemang för muséets framtid.

Styrelsen svarar
Men Björn Lindquist, styrelseordförande i Ájtte, säger att de gör så mycket de kan med de begränsade resurser de har.
– Men jag kan förstå den här oron. Om man ser tillbaka några år fanns det betydligt många fler anställda och det fanns möjligheter att göra andra saker, säger han.

Ájtte har som mest haft upp emot 40 anställda. Före jul kom besked om fyra av de drygt 20 som är kvar måste sluta. Några uppsägningar har nu skjutits på framtiden, men vissa kommer att få gå och det ekonomiska läget är dystert. Ájtte behöver fast, statlig finansiering, menar Björn Lindqvist, för att komma ifrån den osäkra tillvaro som muséet lever i nu.
– Eftersom det här är ett samiskt huvudmuseum skulle det vara av intresse om regeringen också satsade på Ájtte.

Utredning presenteras
I februari presenteras både museiutredningen och kulturutredningen och Ájttes museiledning lägger nu sitt hopp till att de ska ha något av positiv art till Ájtte. Men vad utredningarna innehåller är fortfarande oklart. Från samiskt håll vill man bland annat att Ájtte ska kunna ta emot samiska  kvarlevor som i dag finns på andra muséer. De kulturarbetare som också protesterat mot nedskärningarna tvivlar på att de resurserna finns i dag.

Men samebyarna och sameföreningarna är också kritiska mot de samiska organisationerna, som enligt dem inte agerat. Anne-Maj Albinsson som är styrelseledamot i Ájtte för Svenska samernas riksförbund kan hålla med om att de varit för flata.
– Vi måste rannsaka oss själva, men vi har nu tydligt deklarerat vår stundpunkt.

Men Anne-Maj Albinsson försäkrar att de inte kommer accepterar att Ájtte, som enda samiskt huvudmuseum i Sverige, forsätter att krympa.
– Vi vill behålla det samiska på muséet, och vi kommer att kämpa för att det är det som ska vara det ledande på Ájtte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: