Dansen inledde den 404:e marknaden i Jokkmokk
Jokkmokk

Marknaden invigd

Idag inleds marknaden i Jokkmokk, en över 400 år gammal tradition och ett viktigt centrum för samisk kultur. En viktig vecka, speciellt för alla samiska slöjdare.

Det här är det bästa på året, det säger Berta Larsson i Jokkmokk.

– Våran årstid börjar med marknaden, då är våren här, det är faktiskt en brytningstid i Jokkmokk, året börjar som med marknaden, säger Berta Larsson.

Att tiotusentals kommer till marknaden och trakten varje år har förstås en stor ekonomisk betydelse och inte bara för Jokkmokk utan för hela regionen, det säger Annika Almqvist, näringslivschef i Jokkmokks kommun.  

– Ekonomiskt betyder den jättemycket, det är en stor del av årets inkomster för många företag och föreningar. Hotell gör stora inkomster, resebyråer, de som säljer på marknaden, många lokala, och även för besöksnäringen i stort under resten av året, så det betyder väldigt mycket.  

På ett av Jokkmokks caféer säger Vidar Segerström att marknaden hjälper många företag att gå runt. Själv njuter han av att som han säger se Jokkmokk under några dagar förvandlas till en stad.  

– Det blir sådan bra stämning i ett litet samhälle när det kommer så mycket folk. Det blir en bra atmosfär. Här är alla på en jätteliten yta hela tiden, vart man än går är det fullt med folk. Det är väl det som är själva stämningen, säger Vidar Segerström. 

Anna Burén, SR Ekot
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista