Kiruna

Saknar kunskapen

– Den samiska matskatten är betydligt mycket större än suovas och gurpi, säger en turistföretagare på Slow Food Camp i Kiruna.

Just nu träffas nio kockar, krogägare och turistföretagare från Finland, Norge och Sverige på Camp Ripan i Kiruna. Under några dagar pratar man mat, planerar mat och lagar mat. Men det är inte fråga om någon stress. Ämnet man diskuterar är i stället slow food. Mat som är rättvis, som får ta tid och som är ren från tillsatser.

Ingen samisk representant fanns på plats igår på Slow Food träffen, och turistföretagaren Joakim Wikström saknade kunskapen från samiskt håll.
– Jag saknar framförallt kunskapen om den exotiska samiska maten, eftersom den samiska matskatten är betydligt mycket större än suovas och gurpi, säger Wikström.
Joakim Wikström saknar även representanterna från samisk matkultur.
– Vad vi än kallar våran traditionella mat, så är det något som den samiska kulturen i tusentals år redan handhaft, bearbetat och ätit, säger Wikström.

Samiska företag var inbjudna men ingen kom säger Jouko Järvinen som är projektledare för Slow Food.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista