Lars Wilhelm Svonni
Sápmi

Samefonden kritiserar regeringsbeslut

Styrelsen för Samefonden har på sitt styrelsemöte under förra veckan beslutat att avråda Kammarkollegiet från att skapa en fond för markarrende rörande samebyarna i Härjedalen samt att avråda dem att överföra medel från samefonden utan samefondsstyrelsens medgivande.

Samefondens styrelseordförande Lars Wilhelm Svonni säger att det är samefonden som ger uppdrag till kammarkollegiet och det skulle vara helt fel om kammarkollegiet gör det som samefonden inte vill att de ska göra. Han säger vidare att samefonden försöker påvisa det på det här sättet och ser om kammarkollegiet börjar ifrågasätta om man ska följa regeringens beslut eller beslut taget av arbetsgivaren. Det här är en stor fråga även för kammarkollegiet.

Regeringsbeslut.
Regeringen har beslutat i december 2008 att kammarkollegiet i uppdrag att inrätta en särskild delfond under Samefonden som länstyrelsen i Jämtland får disponera för markarrende i Härjedalen.

- Det här är en principfråga för samerna och sametinget har också behandlat frågan och där tyckte man att markhyra inte ska betalas och man var även orolig att det här ska sprida sig till andra områden. Att man måste börja betala markhyra överallt. Hela samiska samhället står enat i frågan och samefonden vet vad man ska göra, motsätta sig detta så långt det är möjligt, säger Lars Wilhelm Svonni.

Lars Wilhelm Svonni undrar också om regeringen vågar genomföra beslutet då hela samiska samhället motsätter sig det.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista