Jokkmokk

Guldmarknad för samiska slöjdare

Lågkonjukturen återspeglades inte för de samiska försäljarna som befann sig på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk under den årliga vintermarknaden. För många samiska slöjdare och konstnärer var årets marknad den bästa någonsin. 
 - Jokkmokks marknad står för en tredjedel av min försäljningen, säger konstnären Annica Waara

-  Bästa marknaden hittills, säger silversmeden Randi Marainen från Nedre Soppero. Hon har varit på plats i Jokkmokk och sålt sitt silver i över tjugo marknader. 

Torild Labba var hon som startade med traditionen att sälja silver på Samernas utbildningscentrum för över tjugo år sedan. Idag står ett tjugotal samiska försäljare och säljer sitt silver, guld, sina sjalar, träslöjd där.

– Det här är stället vi får vår marknadsföring och våra kontakter, säger silversmeden Torild Labba från Övre Soppero.

– Jag har sålt två tredjedelar av allt jag hade från början, säger Nils-Jonas Persson från Ammarnäs, som förra året tog examen på skolan.¨


Jokkmokk en bra affär
- Jokkmokks marknad står för en tredjedel av min försäljningen, säger konstnären Annica Waara, från Tärendö.

- Bästa tiden på året. Jag gör sex månadslöner under marknaden, samt har beställningar för resten av året. Det är helt klart här som vi får vårt levebröd, säger silversmeden Randi Marainen från Övre Soppero. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: