Murmansk

Renägare vill bära vapen

Mer och mer renar faller offer för tjuvjakten på Kolahalvön, och de skjuts som om dom vore vildrenar, säger renägare. Att få bära vapen i renskogen, skulle skydda mot både rovdjur och tjuvar.
– De rika jägarna köper jaktlov och skjuter renar som om de vore vildrenar, säger Viktor Startsev.

I Murmansk län finns det jaktföreningar som erbjuder vildrensjakt som en exotisk fritidssyssla, och nyligen har det kommit fram att vanliga renar även jagas i vildrenens namn. Det säger Tundra renägarföretagets ordförande Viktor Startsev i Lujavri.
– De rika jägarna köper jaktlov och skjuter renar som om de vore vildrenar. Vi har på senaste tiden hittat begravda renar och renkadaver här och där, och om det fortsätter så kan vi mista vår tradition, säger Viktor Startsev.

Vill ändra lagen
Renägarna vill ändra lagen så att de som jagat vildren ska genomgå en kontroll där de visar skjutna vildrenarnas hud, öron och horn. På så sätt kan man se om det är vildren som jagats. Renägarna har också under en längre tid jobbat för att få tillstånd att bära vapen i renskogen. Vapnet är viktigt när man ska skydda renhjorden mot rovdjur, men även ett skydd mot rentjuvarna. Och vi har länge jobbar för detta tillstånd, säger renägaren Viktor Startsev.
­- Om vi renägare får bära vapen, så är det också ett skydd mot rentjuvarna, och vi har länge arbetat för detta tillstånd, säger Viktor Startsev.

Renägarföretagen har lämnat förslagen till Murmansk län, och nu vill dom förändra lagen och hoppas på ett positivt resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: