Nyamko Sabuni
Stockholm

Sabuni ställer krav på kommunerna

För att finansiera lagförslaget som ska stärka dom nationella minoriteterna planerar regeringen att höja anslaget från 10 till 80 miljoner kronor. 50 miljoner tillförs kommunerna inom det nya förvaltningsområdet.

Trots det ekonomiska stödet befarar integration och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att samiska föräldrar kan komma att behöva kämpa för att kommunerna ske ge barnen den förskola och undervisning dom har rätt till.

- Kommunerna kommer att få kompensation för dom åtaganden dom har. Sen är det ju alltid så att kommunerna bestämmer över sin ekonomi. Och jag kan inte garantera att dom alltid vid alla tillfällen, varje gång en same vill kräva sin rätt, att kommunerna kommer att tycka att dom har råd. Jag tror att det spelet kommer att förbli så att kommunerna kommer att säga att dom inte har råd. Och vi kommer att säga att ’ni har kompenserats, se till att erbjuda medborgarna deras rättigheter, säger Nyamko Sabuni.

Medvetenheten måste öka
Regeringen menar att medvetenheten måste öka om Sveriges folkrättsliga förpliktelser gentemot samerna och dom andra nationella minoriteterna, utifrån Europarådets ramkonvension om skydd för dom nationella minoriteterna.

Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholms län får ansvar för att följa upp hur minoritetspolitiken genomförs och fungera som rådgivare mot andra förvaltningsmyndigheter. Men dom kommer inte att kunna bestraffa dom som inte följer lagen.

- Det viktigaste är väl inte vad det finns för sanktioner, utan det viktigaste är väl om vi har en myndighet som kan ge information och som kan vara stödjande så att vi kan implementera denna lag på bästa sätt. Att dom kan öka kunskapen hos kommunerna som har detta ansvar, så utgår jag från att dom gör det dom åläggs att göra. Min uppfattning är att det framförallt har varit bristen på kunskap som har gjort att alla kommuner inte har kunnat leva upp till ramkonventionen, säger Nyamko Sabuni.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista