Hur ska Jokkmokks markand förnyas?
Jokkmokk

Fyrahundraåringen ska förnyas!

En över fyrahundraårig tradition ska utvecklas. Under tre år ska Jokkmokk satsa tre miljoner på att utveckla Jokkmokks marknad. Det tycker Jokkmokksborna är bra.

– Det är helt rätt. Det är viktigt för Jokkmokks markand att den förnyas, säger Lena Strömbäck. 
Ortsborna tycker det är bra att Jokkmokks kommun nu satsar 3 miljoner på tre år för att utveckla marknaden.
– Under många år har markanden fungerat som ett självspelande piano och risken med ett självspelande piano är att man spelar samma melodi om och om igen, det säger Henrik Blind som är en av dom 5.800 som bor i Jokkmokk.

Besökare spenderar 100 miljoner
Under marknaden då stånden står tätt på gatorna besöker ungefär 40.000 personer samhället. Kommunen har beräknat att besökarna spenderar 100 miljoner, vilket bland annat gagnar kommunen, det menar Nils-Henrik Sikku som är kommunens utvecklingschef.
– Markanden är ett lokomotiv, för besöksnäringarna och många andra är det en viktig punkt och man måste hänga med i tiden och hitta ett anslag som även gäller framöver, säger Sikku.

Låt samerna vara med
Henrik Blind vill att samerna är med i tankeprocessen kring utvecklandet av markanden.
– Jag vill utveckla markanden så att den tar fram det som är unikt för våran markand och då är det den samiska kulturen och då ska det ske på samernas villkor så att dom finns med i tankeprocessen kring utvecklandet av markanden.

Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".