1 av 2
2 av 2
Sameradions reporter Per-Nils Idivuoma träffade Fredrik Reinfeldt för en intervju i Kiruna.
Kiruna

Statsminister Reinfeldt lovar inget sametingsbygge

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte idag Kiruna. Men Reinfeldt hade inget svar att komma med när det gäller förra regeringens planerade sametingsbyggnad.
– Det har jag inget svar på, vi har tillfört ytterligare resurser i vår budget, säger Reinfeldt.

Det var 2004 som den förra regeringen med Göran Persson i spetsen lovade samerna ett nytt sametingsparlament.  Det började utredas och planeras. En designtävling startades. Till vinnare utsågs Badjaneapmi, en byggnad i månens form som skulle byggas i Kiruna centrum.

Bakslagen försenade bygget
Sedan kom bakslagen, LKAB motsatte sig byggnaden på grund av att en framtida rasrisk, på grund av gruvan.

Regeringsskiftet 2006 försenade bygget ytterligare. Redan då hade förra regeringen använt fyra miljoner på att utreda och ta fram ett förslag till hus.

Nya regeringen med Fredrik Reinfeldt och nya sameministern Eskil Erlandsson lovade 2007 att ge mer pengar, närmare bestämt tio miljoner till att utreda bygget igen.

Blir det något sameting?
 - Det är jag inte färdig att lova. Däremot ska vi lägga en sameproposition nästa år. Det kommer säkert också att förhålla sig till detta sametingshus, säger statsminstern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".