1 av 2
Frågan om rätten till renbete måste lösas.
2 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt

Europarådet kritiserar renbetespolitiken

Sverige måste se till att samerna och skogsägarna kompromissar så att samerna får rätt till att använda sig av sedvanerätten till renbete. Europarådet har sedan Sverige anslöt sig till ramkonventionen om skydd för dom nationella minoriteterna kritiserat Sverige för att frågan inte har lösts.

– Problemet är samernas rättigheter till land och mark. Det är ett problem som vi i Europarådet har uppmanat Sverige att ta hand om under dom senaste 10 åren, säger Rainer Hofmann, från Europarådets rådgivande kommittén om ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter.

Vad skulle du önska att Sverige gjorde i dom här frågorna?

– Med lite god vilja måste det finnas en möjlighet att kompromissa mellan skogsägarnas intresse och samernas intresse. Jag har fått känslan att dom som äger skogen vill utesluta andra. Det känns förvånansvärt. Allemansrätten är ju en viktig princip som råder i Svensk lagstiftning. Varför blir det då så svårt att acceptera att samerna kan utnyttja sedvanerätten som dom haft sedan 1000 år. Varför skulle dom inte fortsätta att accepteras nu för tiden, säger Rainer Hofmann

Sverige är beredda att lyssna och agera
Frågan om samernas rätt till land och vatten vilar nu hos jordbruksdepartementet. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att mycket har gjort för att stärka samernas position, men att dom är beredd att lyssna på kritiken och agera.

– Det händer en hel del på nationell nivå. Det har tillförts resurser. Under den tid som jag har varit aktiv har samerna fått förstärkta självbestämmande möjligheter. Val till sametinget och så, sa Fredrik Reinfeldt.

– Vi ska naturligtvis lyssna in om det finns något mer vi behöver göra. Vi försöker samla ihop den fortsatta politiken när det gäller samer i en proposition som ska komma nästa år, säger Fredrik Reinfeldt

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Per-Nils Idivuoma 
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".