Europarådet

Framsteg att förvaltingsområdet utvidgas

Sverige har tagit ett steg framåt med det nya lagförslaget som ska stärka samerna och de nationella minoriteterna. Det anser Europarådet, samt representanter för Sametinget och SSR.

Rainer Hofmann, som är andre vice ordförande för Europarådets rådgivande kommitté om ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, på det uppföljningsmöte som mellan Europarådet och representanter för dom nationella minoriteterna och regeringe tycker att det är positivt att förvaltningsområdena för samiska språket utvidgas.
Sedan Sverige anslöt sig till Europarådets ramkonvention för nationella minoriteter år 2000 har Sverige fått kritik från Europarådet

Från tabu till lagförslag
– Jag ser det positivt. Jag var här för fyra år sedan när vi hade det första uppföljningsseminariet, säger Rainer Hofmann. Vid den tiden kändes det nästan som ett tabu för att utvidga förvaltningsområdena där samiska kan användas. Och nu står det i lagrådsremissen att det ska utvidgas så att det även ska inkludera sydsamiskan. Det tycker jag är positivt. Det känns att saker börjar hända.

Är Europardet katalysatorn i den här processen?
– Lag tror inte att vi är den katalysatorn, men jag hoppas att vi är en av dom katalysatorer som har bidragit. Det som är viktigast är att minoriteterna själva har varit mycket aktiva.
Rainer Hofmann tror också att det skett en omsvängning hos regeringen och man börjar accepterar dom nationella minoriteternas språk och rättigheter.

Ett steg framåt!
Viktoria Harnesk från SSR och Olof T. Johansson från Sametinget menar att lagförslaget innebär förbättringar i och med att förvaltningsområdena utvidgas och att en tillsynings myndighet föreslås. Det är ett steg framåt.
– Vi kan aldrig sätta oss ner nöjda, utan politik är att ta steg framåt, men det här är ett steg i rätt riktning och det är glädjande att vi inte behöver ta ett steg bakåt som i andra samanhang, när det gäller markrättighetsfrågor, jakt och fiskefrågor. Här har vi åtminstone ett steg framåt och det tycker jag är väldigt glädjande, säger Olof T. Johansson.

Anna-Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".