Bertil Östberg på utbildningsdepartementet.
Sveriges regering

Viktigt med integrerad samisk undervisning

Regeringen planerar att ge en miljon kronor extra till sameskolstyrelsen för att stärka den integrerade samiska undervisningen. Vilket dom utlovat i regeringsförslag om att stärka dom nationella minoriteterna, som presenterades häromveckan.

– Vi tycker det är angeläget och viktigt att det finns integrerad samiska undervisning på så många ställen som möjligt och det här gör att det blir möjligt på några fler högstadieskolor än idag, säger Bertil Östberg, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet.

1 miljon extra
– Det mest konkreta i den här nya propositionen är att vi ger ett ytterligare stöd till integrerad samisk undervisning. Sameskolstyrelsen kommer att få en miljon kronor extra för att stödja samisk undervisning på högstadiskolorna.
Sameskolan bedriver undervisning upp till årskurs 6, men på högstadiet är det kommunerna som bedriver den integrerade samiska undervisningen om samiskt kultur och samhällsliv samt sameslöjd, för det får dom stöd från sameskolstyrelsen.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".