Samiska ortsnamn i nya förvaltningsområdet

Fler samiska ortnamn, namn på sjukhus, polisstationer och andra offentliga institutioner kan bli verklighet i 13 nya kommuner om regeringen antar förslaget på utökat samiskt förvaltningsområde.

– Det står ju i fornminneslagen vad som är god ortnamnssed och vad vi ska göra. Det går ju gränser mellan olika samiska språk i det här länet, vad som är svårt att att dra var gränsen går och vilken stavning det är som gäller. Det känns som det svåra i det hela, att hitta så det blir rätt på en gång, säger Mats Lindström är trafikingengör på vägverket region norr. Kommunerna som föreslås ingå i det utvidgade samiska förvaltningsområdet är Arvidsjaur, Berg, Härjedalen, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersunds kommuner.

Viktigt med integeration
Umeå kommuns kommunfullmäktige ordförande, Socialdemokraten Marie-Louise Rönnmark är även hon positiv till förslaget:
– Det här är väldigt intressant att vara ett förvalitningsområde, det är ju så att urbefolkningen, det samiska språket är otroligt viktigt att vi ser till att utveckla metoder för att integrera på många olika sätt.

Ett lyft för samerna
En som länge jobbat för att stärka det samiska språket är Elin Omma Lundström från Arvidsjaur. Hon tror att det utvidgade samiska förvaltningsområdet kan bli ett lyft för traktens samer och det samiska språket.
– Det kommer att synliggöra oss då vi är en minoritet i samhället, säger Elin Omma Lundström.

Simon Isak Marainen
simon.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".