1 av 2
Sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson kritiserar sametingets styrelse.
2 av 2
Sametinget

"Sametinget är korrupt"

Sametingets styrelse får svidande kritik med anledning av problemen på sametingets kansli.
Lars Jonas Johansson från partiet samerna menar att arbetsmiljöproblemen kvarstår och att styrelsen inte tagit sitt ansvar när det gäller kansliverksamheten.

– Jag tycker att deras underlåtenhet att agera i den här frågan är värd all kritik som går att ge. Man låter cheferna och kanslichefen agera på ett väldigt korrupt sätt, säger Lars Jonas Johansson.
Det Johansson kallar för korrupt är att två av avdelningscheferna på kansliet får jobba på två olika orter, trots att det aldrig var sagt så inför anställningen.

Chefer pendlar i onödan
Näringslivschefen Lars Ove Jonsson pendlar mellan Kiruna och Östersund och det gör även informationschefen Nils Gustav Labba. Att ha två av cheferna pendlande mellan två orter kostar mycket pengar i onödan, menar Johansson. Enligt honom är det här ett tecken på att ledningen av kansliet inte fungerar, andra exempel är försenade rovdjursersättningar och startstöd till renskötselföretag. Allt har enligt Johansson sin grund i en fortsatt dålig arbetsmiljö för personalen.

Problemen kvarstår
I höstas uttalade facken ett misstroende mot kanslichefen Ulla Barruk Sunna och hennes ledarskap. Efter det har styrelsen enats med facken och kanslichefen om hur man ska lösa problemen. Bland annat innebar det en ny organisering där undercheferna fick större ansvar för sina områden.
Men Johansson menar alltså att problemen kvarstår, han tycker att styrelsen borde ha tagit krafttag och gjort något åt problemen.
– Det finns hur mycket belägg som helst i att styrelsen ’skiter’ totalt att göra sin uppgift, man skiter i att ta sitt ansvar. Man borde ha tagit sametingets kanslis ledning i örat för länge sedan, säger Johansson.

Styrelsen överens med facket
Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer från Samelandspartiet, håller inte med.
– Vi har gjort en deal med facket efter det här misstroendevotumet från personalen. Vi har då kommit överens om ett upplägg och jag utgår från att det upplägget gäller, säger Lars Anders Baer och fortsätter.
– Jag kan inte gå på rykten och påståenden från någon enskild ledamot som säger att det fortfarande är dålig arbetsmiljö och att man misstror chefen. Jag är tvungen att förhålla mig till dom avtal som vi har gjort med facket. Det är det ända jag kan förhålla mig till, säger Baer.
Den här fråga tänker Lars Jonas Johansson ta upp under Sametingets plenum tisdag till torsdag denna vecka.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".