Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonsson får kritik för att också är ordförande i Slow Food Sápmi.
Guovssonásti

Sametingschefer sitter på två stolar

Sametingspartiet Guovssonásti ifrågasätter att chefstjänstemän som Lars-Ove Jonsson på Sametingets kansli sitter i styrelsen för den nybildade organisationen Slow Food Sápmi.
De sitter på två stolar och det skadar sametingets trovärdighet, menar partiledaren Per Mikael Utsi.

– Sametinget måst se till att det här fungerar rätt –  Justitiekanslern och andra kontrollorgan menar att det här är en viktig förtroendefråga, säger Per Mikael Utsi.
Slow Food är en internationell rörelse som jobbar för lokal och ekologisk matproduktion. Suovas - rökt renkött är en av produkterna som slow food marknadsför.

Sametingetschefer i Slow Food styrelse
Nyligen bildades en samisk slow food förening - slow food sápmi - i styrelsen sitter tre tjänstemän från sametingets näringslivsavdelning, avdelningschefen Lars Ove Jonsson är styrelseordförande, och biträdande chefen Ragnhild Svonni och handläggaren Rickard Doj är styrelseledamöter.
– Sametinget har till uppgift att fördela pengar till bland annat förädlingsverksamhet, och det är en prioriterad verskamhet. Det går ut pengar till sånt redan idag. Då är det olämpligt att dom tjänstemän som beslutar om dom här pengarna sitter i en organisation som kan vara mottagare av sådana pengar, säger Per Mikael Utsi.
– Men det har ju inte skett i det här fallet ännu?
– Nej men bara att möjligheten finns är tillräckligt för att det är fel, säger Utsi.

Förtroendet skadas inte
Men näringslivschefen Lars Ove Jonsson anser inte att förtroendet skadas.
– Nej jag har inte sett det. Sen är det ju frågan hur man bedömer det. En risk finns det ju i alla föreningar och ideella organisationer, oavsett om det är en konstförening, en idrottsförening eller om det nu är en ideell förening som ska sprida information om renkött och samarbeta med andra Slow Food organisationer i Sverige. Jag har bedömt att det inte skadar allmänhetens intressen, säger Sametingets näringslivschefen Lars Ove Jonsson.

Styrelsen ska granska
Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer säger att styrelsen ska granska saken närmare innan man uttalar sig.
Det säger även styrelseledamöterna Anders Kråik och Sara Larsson, men dom medger samtidigt att det är tveksamt om tjänstemännen kan fortsätta sitta med i slow food sapmis styrelse.
– Om jag ska ge en mening om det hade jag övervägt väldigt noga hur man uppträder utanför sin roll som chef i sametinget, säger Anders Kråik.

Samiska chefer måste tänka två gånger
– Min första reaktion är att man som chef i den samiska världen så måste man tänka efter två gånger innan man tar andra uppdrag, det handlar om att hålla ett förtroende, säger Sara Larsson.
Per Mikael Utsi förväntar sig att styrelsen agerar och tvingar tjänstemännen att avgå från slow food sapmi.
– Om personalen själv inte ser till att det fungerar så måste styrelsen och till syvene og sist plenum säga ifrån att så här får det inte gå till, säger Per Mikael Utsi.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".