Björnen är listig, få har kunskap om hur man jagar den. Sattajärvi sameby vill att det inrättas staliga jaktpatruller.
Sattajärvi sameby, Tornedalen

Inrätta staliga jaktpatruller

Sattajärvi sameby i Tornedalen vill att staten inrättar speciella jaktpatruller för att decimera rovdjuren, eftersom staten är ansvarig för rovdjurspolitiken måste dom också ta ansvar för att hålla djur är på en lämplig nivå.

– Det är staten som är ansvarig för rovdjurens tillväxt och då måste ju staten ta ansvaret för att hålla djuren på lämpliga nivåer, säger Håkan Forsén,ordförande i samebyn och dessutom sekreterare i koncessionssamebyarnas förening.

Staten måste ta sitt ansvar
– Staten borde ta på sig det ansvaret. Det kan man göra genom att jaga på tid när annan jakt inte är tillåten.
Idag har Sattajärvi sameby rätt att ha 1400 renar i vinterhjorden. sattajärvi får ungefär 140.000 kronor i rovdjursersättning och dessutom ersätts inventeringsarbetet.
Enligt samebyordföranden Håkan forsen tar rovdjuren hälften av alla kalvarna i den frigående hjorden. Vintertid utfodrar Samebyn numera halva hjorden på gårdarna. En av de viktigaste orsakerna till det är just rovdjuren.

Risk att renstammen kraschar
– Man får se upp så att renstammen inte kraschar helt, beroende på att renägare inte vill fortsätta. Men kan ju inte ta ut några slakter utan har ju bara kostnaderna.
Håkan Forsén vill inrätta jaktpatruller, eftersom rovdjur, speciellt björnen är farlig. Älgjägare idag har inte kunskap och hundar för den jakten.
– Jag brukar se på film när soldater i täten rycker fram, och så går det en bakom och tittar bakåt och uppåt. Ungefär på det sättet måste man göra när det gäller björn. För björnen är listig. Han lägger sig i försåt och kan rusa på sen då bakifrån, säger Forsén.

Bertil Isaksson, Meijänradio
Lars-Ola Marakatt, Sameradion
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".