Norrbotten

Nordsamiska på distans

Sveriges kommuner klarar inte av att ge den lagstadgad modersmålsundervisning till elever med annat modersmål än svenska.
Därför kommer nu både nordsamiska och ryska på distans i Boden, Arvidsjaur och Luleå. De är kommunförbundet Norrbotten ledar arbetet.

Ett problem både här och i andra län är att eleverna är spridda över stora områden och lärarna finns inte alltid där de behövs. I Norrbotten ska detta förbättras med en ny typ av distansundervisning och idag går startskottet genom konferensen ”Modersmål, kultur, identitet genom ett interaktivt lärande”.

Lärare utbildas
Efter konferensen börjar utbildningen av lärare för den nya undervisningsmetoden och parallellt installeras 200 utrustningar runt om i länet.
Den nya metoden innebär att en kunnig modersmålslärare leder undervisningen från en plats och eleverna finns, tillsammans med lärare, i sina egna skolor på olika platser i länet. Elever och handledare har direktkontakt med modersmålsläraren under hela lektionen. Ljud och bild överförs via olika programvaror över bredbandsnätverket.

Nordsamiska och ryska
De första språken blir nordsamiska och ryska med Boden, Arvidsjaur och Luleå som pilotkommuner. Projektet följs med stort intresse av landets kommuner och Skolverket.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".