1 av 2
Marita Stinnerbom anser inte att man ska göra insatser för att underlätta varginvandringen
2 av 2
Inger Baer Omma vill inte ha någon varg alls i renskötselområdet
Naturvårdsverket

Låt vargen vandra genom renskötelområdet

Det bör göras möjligt för varg att invandra från Finland genom rensköteslområdet till vargstamme i Mellansverig. Det framgår i det förslag som Naturvårdsverket överlämnade till regeringen igår.
Men rennäringen gillar inte förslaget, säger Marita Stinnerbom som är renägare i Vilhelmina Norra sameby.

– Dom vargar som kommer, dom kommer ju. Och det är väl en del av den naturliga vandringen. Jag tycker inte att man ska göra andra insatser för att underlätta varginvandringen, säger Marita Stinnerbom, som är renägare i Vilhelmina Norra sameby.

Enligt forskarna så behöver den svenska vargstammen nya gener från andra vargar för att bli långsiktigt livskraftig. Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag därför utrett hur vargstammen kan stärkas.

3 nya vargar under 5 år behövs
Det bästa sättet enligt naturvårdsverket är att underlätta för naturligt invandrande vargar att ta sig söderut genom renskötselområdet till den fasta Svenska vargstammen i mellansverige.

Under de senaste fyra åren har åtta vargar kommit in från Finland till Norrbotten - men bara en har lyckats ta sig ner och föröka sig. Enligt naturvårdsverket behövs det minst tre nya vargar under en femårsperiod och man skulle kunna underlätta deras vandring för att skapa fredade zoner för vargarna, menar naturvårdsverket.

Inga vargar alls
Men Inger Baer Omma från partiet Guovssonásti vill inte ha någon varg överhuvudtaget i renskötselområdet. Hon ser hellre att man aktivt flyttar ner vargarna.

– Vill man ha vargen där den behövs för det genetiska arvets sak, då får man helt enkelt finna lösningar så att man kan förflytta den vargen till de omdråden där man tycker att det behövs. Vi kan inte ta konsekvenserna av vargproblem i renskötselområdet, säger Inger Baer Omma.

Aktiv flyttning
Naturvårdsverket nämner också aktiv flyttning som ett alternativ - men menar att frågan måste utredas ytterligare. Även underlättande av vandring genom renskötselområdet måste noggrant övervägas och diskuteras med rennäringen så att det inte skapar problem, skriver naturvårdsverket.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer skulle däremot hellre se inplantering av varg än ökad naturlig invandring.
 – Då hade man sluppit problematiken med att skapa zoner för att underlätta invandringen av varg. Den invandringen pågår ju redan och det ställer till en hel del trubble, säger Lars Anders Baer.

 Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".