Rose Marie Huuva är initiativtagare till namninsamlingen. Foto: Per-Josef Idivuoma
sápmi

600 namn insamlade för begravning av samiska kvarlevor

Det har varit ett stort intresse för den namninsamlingen som kräver återlämning av alla samiska kvarlevor från den svenska staten.
Över 600 personer har hittills skrivit på listan.

Det har varit ett stort intresse för namninsamlingen för att få tillbaka alla samiska kvarlevor från den svenska staten. Över 600 personer har hittills skrivit på listan.
Många museer och forskningsinstitutioner vill att kvarlevorna ska bevaras på museer, samt vid universitet och högskolorna, därför att de anser att dessa har ett arkeologiska värde och kan bli viktiga för framtida forskning.
Namninsamlingen kräver att någon mer forskning inte ska göras på kvarlevorna och att dessa nu slutligen skall återbegravas.
Det är poeten och kulturarbetaren Rose-Marie Huuva som håller i namninsamlingen, som slutar sista februari.
Vart eller till vem listan ska lämnas till vill Rose-Marie Huuva ännu inte avslöja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".