Sara Larsson är besviken på några av kollergorna i Sametingets styrelsen.
Sametingets plenum i Åsele

Kollegorna i styrelsen sviker

Budgetfrågan har diskuterats häftigt under Sametingets plenum i Åsele. Styrelsen har inte fått igenom sitt förslag på internbudget för 2009, utan frågan har bordlagts.
– Det är ett misstroende mot styrelsen, säger styrelseledamoten Sara Larsson från Min Geaidnu. Hon är besviken på några kollegor i styrelsen.

– Jag ser väldigt allvarligt på det. Jag tycker det är fegt av sametingsledamöterna att inte avsätta sin styrelse när man inte har förtroende för styrelsen. Jag är otroligt besviken på mina kollegor i styrelsen. Deras partier beter sig som oppositionspartier. Då sitter man i styrelsen och jobbar försöker få igenom något och så har dom inte förankrat det i sina partier. Det är pinsamt för hela Sametinget, säger Sara Larsson.

Går emot sin partiordförande
Lars Wilhelm Svonni, från partiet Samerna som ingår i styrelseblocket, lämnade ett tilläggs- och motförslag mot styrelsens budgetförslag – han går alltså emot det förslag som hans egen partiordförande Anders Kråik varit med om att ta fram i styrelsen.
Men att det skulle handla om ett misstroende mot styrelsen anser inte Svonni.
– Nej, icke alls. Hade Sametinget haft samma resurser att bereda ärendena som kommunerna att bereda ärendena, så skulle vi inte behöva ha den här typen av motförslag. Då hade man redan i styrelsens slutliga beredningsförslag kommit med partiets inställning, säger Lars-Wilhlem Svonni.

Misstroende mot styrlsen
Svonni föreslog mer pengar till plenum och dess verksamhet - och mindre pengar till kansliet. Något som han får stöd för av oppositionspartiet jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson. Enligt Jonsson är det ett misstroende när styrelsen inte får igenom sin budget.
– Men självklart, visst är det ett misstroende när styrelsen inte får igenom igenom sina förslag i styrelsen. Då har man inte med alla partier som står bakom, så det är ett tydligt misstroende.

Placera näringslivschefen enbart i Kiruna
Svonnis förslag innehöll dessutom även krav bland annat på att näringslivschefens tjänst skulle vara placerad enbart i Kiruna och inte som nu då näringslivschefen Lars Ove Jonsson jobbar både i Kiruna och Östersund. Därmed skulle man inte behöva ha kvar Ragnhild Svonni som biträdande näringslivschef i Kiruna, utan hon skulle kunna återgå till sin ursprungliga handläggartjänst, menar Svonni.
Även om Håkan Jonsson ser budgetfrågan som ett misstroende mot styrelsen så har han inga planer på att kräva styrelsens avgång.

Onödigt extraarbete
– Nej det är för nära inpå valet, för att det ska vara nödvändigt. Den här korta tiden skulle bara ställt till extraarbete om man skulle starta en sådan process, säger Håkan Jonsson, jakt- och fiskesamerna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".