Mystisk rentransport granskad

De 56 renkalvar som fraktades med en tveksam rentransport mot Holland i höstas, uppges nu befinna sig på en gård i södra Sverige. Tidningen Samefolket har granskat saken. 

De 56 renkalvar som upptäcktes i en lastbil som körde av vägen utanför Sundsvall i höstas, befinner sig på en stor gård i södra Sverige.

Det påstår i alla fall Gerrit Vos som står bakom transporten. Tidningen Samefolket har i det senaste numret ett stort tema om transport av levande ren till utlandet.

Sant eller falskt?
I samband med det så har tidningen granskat den mystiska renstransporten och det visar sig att det är egentligen ingen mer än Gerrit Vos som känner till nånting om transporten, och huruvida han talar sanning går inte att avgöra.

Gerrit Vos säger i alla fall att han hämtat renarna från Finland eller Norge och nu står de på en gård i södra Sverige i väntan på att transporteras vidare till Holland. Det här är helt nya uppgifter för jordbruksverket, som i princip hade gett upp sina undersökningar i tron att renarna redan var i Holland.

– Saken kommer i ett nytt läge, säger handläggaren Kristina Odén på jordbruksverket till Samefolket.

Tidigare artiklar

 

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".