UBMI

Förvånas över debattartikel

En debattartikel om rennäring och rovdjur i Aftonbladet har väckt upprörda känslor. Samernas Riksförbunds förbundsdirektör förvånas över att Aftonbladet tagit in artikeln överhuvudtaget.

Artikelförfattarna är Mae Isaksson, viltrehabiliterare från Tibro och Mikael Bernholm från rovdjursnätverket i Karlstad.

I sin artikel hävdar de att rovdjuren inte skulle vara något problem för rennäringen om man återgick till gamla tiders renskötsel, då man använde skidor och levde med renhjorden dygnet runt.

Författarna menar vidare att samerna inte är ett riktigt urfolk eftersom de inom rennäringen numera använder helikopter och skoter och dessutom får mängder med bidrag.

”Fullständigt orimligt”
SSRs förbundsdirektör Anders Blom förvånas över att Aftonbladet upplåter sin debattsida åt såna här fördomar.

– Det är märlikgt att en part som i det här fallet företröder ett rovdjursintresse får ett uppslag för att sprida fördomar och vanföreställningar.

Artikelförfattarna menar att moderniseringen av renskötseln har gjort att renskötarna förlorat sina gamla kunskaper, bland annat om rovdjur.

– Ett samhälle förändras, man kan ju inte säga åt bönderna att sluta köra traktor, utan man måste följa med i utvecklingen och använda tillgänglig teknik, säger Blom.

– Att kräva att en folkgrupp skulle gå tillbaka till någon slags 1800-talsnivå är fullständigt orimligt.

Sameradion har inte lyckats nå artikelförfattarna, trots att ha sökt dem under hela gårdagen och lämnat meddelande om att de skulle ringa upp.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".