Hederspris till Johan Märak

Johan Märak från Jokkmokk får årets hederspris av Umeå sameförening i samband med Ubmejen Biejvieh som startar nästa vecka.

I motiveringen till priset står bland annat att läsa att: Johan Märak har under många decennier varit en viktig kulturbärare av jojken och i hög grad bidragit till dess överlevnad. Johan Märak har med känslighet och klokskap verkat för att tillvarata både jojk- och berättartraditionen.

Konsthantverk
Priset utgörs av ett konsthantverk eller konstverk av en samisk konstnär eller konsthantverkare samt en mindre summa pengar och ett diplom från Umeå sameförening.

Johan Märak får mottaga priset i samband med jubileumskonserten på Norrlandsoperan fredagen den 6 mars

Delas ut årligen
Priset har årligen delats ut sedan 2004 till en eller flera personer, sameföreningar som gjort betydelsefulla insatser för den samiska kulturen.

Hela motiveringen till årets pristagare Johan Märak:

Johan Märak har under många decennier varit en viktig kulturbärare av jojken och i hög grad bidragit till dess överlevnad. Märak kom tidigt att hantera två olika jojktraditioner, den lulesamiska och den nordsamiska.

Genom sitt mångåriga renskötselarbete kom han också att utveckla och bevara båda traditionerna. Under 60-talet deltog Märak i ett flertal jojkföreställningar med andra viktiga kulturbärare på jojkområdet. Märaks tidiga inspelningar av jojk är också exempel på betydelsefulla kulturgärningar.

När han sedan utbildade sig till präst tog han med sig jojken in i kyrkan och har i hög grad bidragit till att jojken idag är andligt legitim. ”När en präst kan jojka, så kan det ju inte vara synd” är ett typiskt argument bland andra jojkare, när de klandrats för sina expressiva uttryck.

Johan Märak är en traditionalist, där jojk och berättande är en helhet, men han är också en förnyare och har t.ex. tillsammans med andra musiker skapat unika stycken som Biegga luohti ’vindens sång’ där jojk och körsång möts.

Johan Märak har med känslighet och klokskap verkat för att tillvarata både jojk- och berättartraditionen.

Tidigare hederspristagare

  • 2008 - Henrik Barruk, Storuman
  • 2007 - Frode Fjellheim, Trondheim
  • 2006 - Elise Valkeapää, Karesuando/Guatemala
  • 2005 - Aina och Sture Nilsson, Arvidsjaur/Umeå
  • 2004 - Margareta Gran och Berit Nilsson, Ammarnäs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".