INNEBANDY

Få innebandylag från Sápmi utanför Sverige

Intresset för det nordiska innebandymästerskapet är i det närmaste obefintligt bland lagen i Sápmi utanför Sverige. Endast ett lag utanför svenska delen av Sápmi har anmält sig till turneringen.

Om en dryg vecka är det dags för det nordiska samemästerskapet i innebandy. Mästerskapet arrangeras av Såhkie sameförening i samband med Ubmejen Biejvieh - Samiska Veckan.

Intresset för turneringen är ganska bra från svenska sidan av Sápmi, men från övriga Sápmi utanför Sverige deltar endast ett lag.

Sen inbjudan
Britt Marie Barruk är med och arrangerar från Umeå sameförenings sida och hon tror att det beror på sent besked om arrangemanget.

- Det blev så sent beslutat att vi skulle arrangera de nordiska tävlingarna så inbjudan gick ut så sent, men vi hoppas ju att det ska kunna komma några norska lag också

7-8 mars anordnas innebandymästerskapen i Umeå. Från svenska Sápmi är intresset relativt bra, hittills anmälda är det totalt 11 herrlag, tre damlag och två ungdomslag. Men endast ett av dessa kommer inte från Sverige, det laget är från Finland.

Norska slutspel
Magne Biti är aktiv innebandyspelare i Norge och han säger att de har haft planer på att anmäla ett lag men detverkar inte ha blivit något av det.

Biti spelar i den norska elitserien och han menar att möjligheterna att delta från norsk sida påverkas av att de norska slutspelen pågår samtidigt och många har svårt att få tid att delta i de samiska mästerskapen. 

 

John-Tomas Idivuoma
john-tomas.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista