1 av 2
Kulturrådets ordförande, Per-Gustav Labba
2 av 2
Sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer

Kulturrådet bordlade alla ansökningar

Sametingets kulturråd har bordlagt alla ansökningar som var uppe för beslut vid mötet i Kiruna i fredags. Orsaken är enligt kulturrådets ordförande Per-Gustav Labba att sametinget inte tog något beslut om internbugeten vid det senaste plenumet i Åsele.

- Hela budgeten är ju involverad i det här så i och med att vi inte har preciserat hur pengarna ska användas så blir det svårt för oss att ta något beslut. I det här läget har vi beslutat att vi låter det ligga till internbudgeten är beslutad på plenum, säger Per-Gustav Labba.

Extra plenum
Plenum i Åsele lyckades inte enas i frågan om internbudgeten, det vill säga det som rör plenums verksamhet och kansliet. Det här gjorde att ett extra plenum kommer att hållas för att fastställa budgeten.

Per Gustav Labba menar alltså att även internbudgeten påverkar kulturrådets verksamhet. Men sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer håller inte med och han har ingen förståelse för kulturrådets agerande.

- Sametingets plenum har ju redan i höstas fastställt ramarna för verksamheten och i det ingår också vilka pengar kulturrådet kan disponera. Jag har lite svårt att förstå därför att både sametingets plenum, styrelsen och även kulturrådets ska serva den samiska allmänheten och i det här fallet blir det olyckligt att dom ska drabbas av den här röran i budgethanteringen som dom samiska politikerna i Sametinget själva har orsakat, såäger Lars-Anders Baer

Inget akut
Men Per-Gustav Labba menar att man redan för jul har fördelat pengar till organisationerna.

- Det bör ju inte vara några akuta problem nu och jag räknar med att plenum kommer att hållas ganska snart, säger Per-Gustav Labba, kulturrådets ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".