Lopme Naestie

Berättelser säger något

Berättaren och jojkaren Cecilia Persson berättade samiska sagor och myter på Lopme Naestie festivalen.

Berätta lite om dom berättelser som vi fått möta genom dig på Lopme Naestie. Var kommer dom ifrån? Hur har du mött dom?
 - Ja, den här första historien om hur sydsamerna kom till Jämtland den har jag hämtat ifrån Gustav Hedenvinds sagosamling Jämtlänska sagor. Han har ju med samerna där som en del av sina historier.

- Sen dom här Stalosagorna, dom har jag vuxit upp med speicellt den där om Stalo och pojken som hugger ved. Det är min gamle fars favoritberättelse, så den har jag hört i tusen olika varianter.

- Sen har vi den här bilden av den kosmiska älgjakten som jag länge har velat förmedla till folk, för jag tycker den är så fantastisk för det är en helt annan kosmologi än den västerlänska. och den hittar man i Paulus Utsis bok ”En bok om samernas liv”.

Vad betyder berättandet för dig?
 - Det är ett sätt att förklara och bearbeta mycket av värkligheten, ett sätt att titta sig över axeln. Hur blev det så här, hur uppstod världen?

-  Det är också en förklaring till samernas liv och levnadsvilkor. det är ett fint sätt att kunna förmedla det till sameran själva, till barnen som får något att fundera på som är annorlunda än dom får i skolan och det dom får genom TV och så. Ett fint sätt att förklara för folk hur den samiska världen ser ut och fungerar.

Vad för du för reaktioner när du är ute och berättar?
 -
Barnen tar det ju helt naturligt, dom är väldigt okomplicerade. Vuxna vill väldigt gärna analysera saker och göra massor med parallellere och assisiationer. Dom vill gärna att det förklaras. Så det är lite olika vem som lyssnar, säger Cecilia Persson

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".