Den låga kronkursen gynnar ekoturismen i Norra Norrland. Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

Ekoturismen gynnas av den ekonomiska krisen

Fjällturism och annan turism i naturen kan dra fördel av den ekonomiska krisen. Nu förväntas fler semestra i den svenska naturen.

Den svaga kronkursen och större försiktighet med pengar gör att fler semestrar i den svenska naturen. Den trenden ser Dan Jonasson, generalsekreterare för Ekoturismföreningen.
– Svensken börjar titta sig om efter att börja göra saker i Sverige, för det blir dyrt att resa till Thailand och andra ställen. Man är oroligt för att bränna pengar och därför tror jag att bokningarna på väldigt många av dom här företagen som har klassiska svenska fjällupplevelser, som att bo på fjällhotell en vecka. Dom står nog ganska väl rustade, säger Dan Jonasson, generalsekreterare för Ekoturismföreningen.

Unika aktiviteter
Men för Norra Norrlands del är avståndet till storstäderna söderut ändå långt och då gäller det att bli unika och hitta på aktiviteter som inte finns på närmare håll. Det kan även locka utländska turister.
– Att inte bara ligga på playan och dricka Pina Colada, utan komma ut och få ta del av kulturer. Den trenden är det som gör att folk har en aktivare semester. Det har ju ökat dubbelt så mycket som övrig turism, säger Dan Jonasson.

Svag kronkurs
Även om mycket talar för fler turister i fjällen tror inte Dan Jonasson på någon jättestor ökning av utländska turister till norra Sverige.
– Man kan få se problem för folk som ska resa långt. Men den svaga kronkursen är en fördel för turismen till Sverige, tillexempel den engelska markanden och eurområdet, säger Jonasson.

Örjan Holmberg
SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".