Utfodring av renar
Maskaure sameby

Katastrofalt dåliga betesförhållanden

Maskaure sameby i Norrbottens län har ansökt om katastrofstöd från Sametinget då betet är helt låst. Huvudorsaken är det dåliga väderförhållandena tidigare i vinter.

– Vi har väl omkring 80-90 centimeter snö och understa lagret är två decimeter is. Hårt packad sön och is. Renarna har helt slutat att gräva, säger Peter Larsson ordförande i Maskaure sameby.

Regnet förstörde
Det var ett dygn i december månad då det regnade som förstörde betesförhållandena i Maskaure sameby som nu bara utfodrar sina renar. De har i början på februari månad sökt om katastrofstöd från Sametinget men inga beslut är ännu tagna.
Från Sametingets sida säger handläggare Laila Renfeldt att beslut ska tas denna vecka. Man har från sametinget gjort översyn av det dåliga betet men tills vidare får Peter Larsson betala ur egen ficka.

Katastrofstöd från Sametinget
– Det går ju så länge bankerna lånar ut mer pengar. Det är tredje vintern som vi har haft dåligt bete. Så det är inte så fett. Vi har ju inget EU stöd som bönderna och alla andra areella näringar har. Det är ju bara att ta ur egen ficka. Det är därför vi har skrivit till Sametinget, säger Peter Larsson ordförande.

Jenny Israelsson Skoglund
jenny.israelsson-skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".