Tiden är inne för jakt på varg

Inom de närmaste åren kan det bli aktuellt med legal jakt på varg om inte vargstammen begränsas inom kort, menar viltforskare på Grimsö forskningsstation.
Trots att många vargar dödas under illegal jakt så ökar antalet vargar ökar för varje år.

Håkan Sand arbetar vid Grimsö Forskningsstation och menar att det nu är dax att begränsa stammen.
– Den vargstam vi har idag, den tillväxer positivt, den ökar för varje år. Och den har tagit ett rejält kliv uppåt det sista året. Den kommer att fortsätta att öka kom närmaste åren om man inte går något åt det. Ska man begränsa den på någon nivå, om det nu är 200, eller 250 eller 300 djur, så då måste man börja införa jakt så småningom. Det handlar inte om fem till tio år, utan det kanske handlar om något eller några år.

Det är inte så att ordinarie jakt skulle hota stammen för att den är för vek än så länge?

– Nej om man stämmer av den här jakten och anpassar den till dom inventeringsresultat som man får varje år, då är det ingen fara. Men man måste hela tiden titta på inventeringarna, vilket utrymme det finns för jakt.

Den illegala jakten hur mycket skattar den vargstammen med tror man?

– Vi har ju lämnat en rapport på det här och vi har visat att den är omfattande och att den står för ungefär hälften av den årliga dödligheten. Det handlar om i runda slängar om i runda tal ett tjugotal individer, tjugo till tjugofemtalet individer per år.

Ljuspunkterna för vargen då?

– Ljuspunkterna för vargen är att vi har en population som visar en positiv tillväxt, den har gott om mat, vi har välden tätaste älgstam, den lever av älg huvudsakligen. Och skulle älgen börjar tryta så finns det relativt gott om rådjur, åtminstone i den södra halvan av landet. Det finns en god naturlig potential att finnas här. Problemet ligger i relationen till människorna.

Britt-Inger Hellström
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista