Rose Marie Huuva. Foto: Per-Josef Idivuoma
KIRUNA

1000 namn insamlade

Samiska kulturarbetaren Rose-Marie Huuva har samlat in över 1000 namn med krav att återföra samiska kvarlevor från svenska muséer till sápmi för återbegravning.

Idag (fredag) ska Rose-Marie Huuva till Kulturdepartementet för att för att lämna listan.
– Bland samerna har vi haft, tidigare i alla fall, filosofin att allt ska tillbaka till naturen. Om vi tänker på kåtorna som är byggda av naturmaterial när de blir gamla så återgår dom till jorden, säger Huuva.
– Det är samma sak med våra kvarlevor. Dom ska vila i jorden.

”Borde ha forskat klar”
Ros-Marie Huuva har sedan i december förra året satsat sin egen tid och egna resurser på att samla in namn för återbegravning av samiska kvarlevor som finns på svenska museer.
– De här kvarlevorna har funnits till forskarnas förfogande under så lång tid att de borde forskat färdigt, berättar Rose-Marie Huuva.
Nu har hon fått ihop över tusen namn och är nöjd över att även andra än samer har engagerat sig.
Huuva har även skrivit brev till statsminister Fredrik Reinfeldt om att samer kräver tillbaka alla deras släktingar som finns på museer.
– Även om alla samiska kvarlevor på svenska museer återbegravs så finns det ju samiska kvarlevor på andra håll. Så det finns gott om skelett att forska på fortfarande, säger Huuva.

Känner sig lurad
Rose-Marie Huuva känner sig lurad av museerna.
– Det som är konstigt och det känns som om man lurar samerna. Efter att samerna började kräva tillbaka kvarlevorna har naturhistoriska museet sagt att man inte hundra procent säkra på om det är samiska skelett, säger Huuva.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".