Vuovdegat säger nej till samarbete med Jakt- och fiskesamer

Vuovdegas partiledare, Helena Dådring säger nej till att sitta i samma styrelse som Jakt- och fiskesamerna. Tidigare har hon sagt sig vara öppen för en samverkan men säger sig ha blivit missförstådd.

- Jag råkade använda fel ord och anser mig ha blivit missförstådd, säger Dådring.

Uttalandet i SVT:s, Oddasat, av Helena Dådring, att Vuovdegat var öppen för samverkan med Jakt- och Fiskesamerna förvånade många, så även Helen Dådrings partikamrater. Men nu säger Dådring att inslaget var felvinklat.

- Det var faktiskt väldigt felvinklat, jag tyckte att jag var väldigt tydlig om att det inte gällde att samregera, säger Helena Dådring.

Samarbete, inte samregera
Helena Dådring säger nu att Vuovdegat aldrig har pratat om att regera tillsammans med Jakt och fiskesamerna. Däremot säger hon att Vuovdega kan samarbeta i olika sakfrågor med alla partier, även Jakt och fiskesamerna.
Men när det gäller att samregera så anser hon att partierna står alltför långt ifrån varandra i grundfrågorna för att det ska vara möjligt.

Missförstånd
Helena Dådring säger sig alltså ha blivit missförstådd men hon medger samtidigt att det är självförvållat.

- Jag har klantat mig genom att råka använda ordet samverka istället för samarbeta, det var ju en plump av mig, jag får väl säga att det var orutin, säger Helena Dådring.

Thomas Sarri och Kjell Marainen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".