Betande renar i hägn. Foto: Kristina Nutti
Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland får kritik för att ta markägarnas parti

Samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna samt SSR centralt, är starkt kritiska till Länsstyrelsen i Jämtland. Länsstyrelsen har i ett pressmeddelande gått ut med att samernas sedvanerätt till vinterbete för ren i Härjedalen, inte ska prövas i Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter.

Mattias Åhrén, representant i SSR’s styrelse tycker inte om att länsstyrelsen i Jämtland tolkar Europadomstolens beslut.

- Jag menar att de ska inte lägga sig i mellan två privata parter på det här viset, dessutom inte göra det felaktigt, då blir det ju att de tar markägarsidans ställning i den här saken och det är ju helt fel av en myndighet, säger Åhrén.

Länsstyrelsen i Jämtland har i ett pressmeddelande gått ut med att samernas sedvanerätt till vinterbete inte ska prövas av Europadomstolen. Länsstyrelsen menar att domen från 2004 gäller, och det innebär att samerna saknar vinterbetesrätt på privata marker i Härjedalen.

Mattias Åhrén anser att länstyrelsen försöker säga att Europadomstolen har i princip godkänt svenska domstolars bedömning om det finns renbete eller inte, eftersom domstolen inte formellt sett tar upp frågan om egendomsrätten.

Men enligt Mattias Åhrén så är det inte så enkelt.
 - Domstolen ska pröva om de höga rättegångskostnaderna har föranlett att samebyarna inte har fått en rättvis rättegång.

Och kommer domstolen fram till det, då är ju domarna grundade på en felaktig bedömning, då har man inga så att säga giltiga domar i den här saken från Sverige, menar Mattias Åhrén. Och enligt honom så måste ju staten låta samebyarna ha kvar sitt renbete i dessa område.

- Fäller Europadomstolen Sverige, då är det detsamma som att säga att man underkänner de svenska domarna, säger Åhren.

Kjell Marainen och Anne Ravna Allas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".