Jämtland

Länsstyrelsen tillbakavisar kritiken från samebyarna

Länsstyrelsen i Jämtland anser sig inte ensidigt stödja markägarna i Härjedalen. Pressmeddelandet om att Europadomstolen inte ska pröva samernas sedvanerätt till vinterbete, var bara ett förtydligande, menar Kristina Jonsson, rennäringschef i Jämtland.

Länsstyrelsen i Jämtland har gått ut med ett pressmeddelande om att samernas sedvanerätt till vinterbete för ren i Härjedalen inte ska prövas i Europadomstolen. Samebyarna och SSR hävdar att länsstyrelsen verkar ta markägarnas parti i frågan.

- Vi ska inte ta någons parts sida. Vi försöker stödja båda parter i ett arbete som ska komma fram till ett bra underlag för ett avtal mellan parterna, säger Kristina Jonsson.

Men Kristina Jonsson, rennäringschef på Länsstyrelsen i Jämtland säger att bakgrunden till pressmeddelandet var, att man ville rätta det som man tyckte var felskrivet på sameradions hemsida. Hon hade tolkat artikeln som att Europadomstolen ska pröva egendomsrätten. Och det ska man inte göra menar Jonsson.

- Vi rättar till en felaktighet som har kommit ut. Sameradion har en felaktig skrivning helt enkelt, att man ska pröva egendomsrätten. Och det är ju helt fel, säger Kristina Jonsson.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista