Få pratar samiska på Kolahalvön

Det är bara 300 personer, eller 15 %, av de 2000 samer som bor på Kolahalvön som pratar samiska. De flesta av dessa är över 45 år gamla. Ca 800 kolasamer kan bara lite samiska.

De ryska samerna har tidigare pratat 4 olika dialekter. Men de senaste 100 åren har majoritetsspråket, ryska, påverkat samiskan.

All undervisning har skett på ryska, och på så sätt har samerna börjat glömma sitt modersmål.
Kolasamernas två samiska dialekter har nu nästan försvunnit. Och de andra samiska dialekterna, är det bara 300 personer som behärskar dialekterna. För dom övriga samerna har ryska blivit deras modersmål.
Dom här siffrorna kommer från en undersöknig som är gjord i Murmanskområdet.

På Kolahalvön ordnar man nu kurser i kildinsamiska, och samerna har börjat att prata sitt modersmål mer och mer.
Enligt forskare är det nu ca 800 personer som förstår och kan prata lite samiska.

- Det är väldigt viktigt att använda kunskaperna man återtagit i samiska i det dagliga språkbruket, berättar forskningsdeltagare och läraren i samiska, Nina Šarsina från Lujavri.

Nina Šarsina från Lujavri tycker också att det är bra att samiskan håller på att återupplivas.

- Det är upp till dom, som nu kan lite samiska, att prata det gör inget att man säger lite fel bara man pratar när man har möjlighet, säger Nina Šarsina. 

Dom senaste 10 åren på Kolahalvön, har inte samiskan utvecklats. Forskare säger att den största möjligheten till språkutveckling, vore att starta ett språkcenter i Lujavri. Då hade det varit möjligt att förnya praktiskt språkbruk och genomföra förnyelse av ordförråd, genomföra vetenskaplig forskning. Med ett sådant språkcenter skulle man också kunna genomföra samiska språkläger.

Jenny Israelsson Skoglund och Tatiana Matrekhina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".