Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kolahalvön

Digitalt språkarkiv ska rädda samiska språken på Kolahalvön

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 12.30

Nu finns ett gemensamt digitalt språkarkiv för samer på Kolahalvön. Nu är det möjligt att hitta språkexempel och grammatiska regler samt en lista över forskningsmaterial på kildinsamiska och andra östsamiska dialekter.

Forskarna säger att samiska har nu en större chans att bli vardagspråk.

Forskare i Tyskland och Sverige har tillsammans med samer på Kolahalvön nyligen offentligjort resultaten för projektet ”Kolahalvöns samiska språk dokumentering”.

För några år sedan började forskare samla språkmaterial, anordna seminarier och möten i samband med samiskans situation på Kolahalvön. Forskarna har också spelat in jojker och olika samiska dialekter. Men det viktigaste är att de startat upp ett digitalt språkarkiv och en websida dit man under närmaste tiden kommer att lägga ut all information.

Projektets mål är att göra ett digitalt språkarkiv.

- Vi har samlat undervisningsmaterial, texter, exempel på talspråk med översättningar. Kolahalvöns samiska språk är illa däran men det finns möjligheter att återuppliva språket, berättar projektsamordnaren Mikhael Rissler.

I samband med projektet har man också gjor ett speciellt dataprogram som gör det möjligt att använda kildinsamiska i skrift samt vid tryck av tidningar och böcker. Detta är väldigt viktigt speciellt för sameungdomarna. Nu kan de skriva på kildinsamiska på internet berättar Anna Afanasjeva.

- Vi unga är väldigt glada över detta, nya utbildningsböcker kan också hjälpa till att snabbare lära sig språket och att man kan använda språket på internet gör språket mer levande berättar Anna Afanasjeva.

I sommar lägger man ut allt material på websidan och i framtiden kommer man att lägga ut nytt material, även bibliotek och universitet kommer att få kopia på materialet från det digitala arkivet så att alla kan få tillgång till det.

Jenny Israelsson Skoglund och Tatiana Matrekhina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".