Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saminuorras ordförande Lars Miguel Utsi
Kautokeino

Ljusare framtid för renskötare

Det är viktigt att dom som arbetar inom renskötseln också kan få en normal inkomst. Det anser Norges vice utrikesminister, Elisabeth Walaas.

Igår inleddes Renägarnas fjärde världskongress i norska Kautokeino. Och det var i Walaas välkomstanförande som hon uttryckte sin syn på renskötarnas inkomster. Men Walaas tror ökade intäkter inom rennäringen, eftersom efterfrågan på renkött ökar.

- Nu när renkött är gourmetmat på lyxkrogar, måste en målsättning vara att säkerställa att dom som arbetar i rennäringen ska få del av vinsterna så att dom kan leva ett normalt liv, menar Elisabeth Walaas, på norska utrikesdepartementet.

Renskötare från ca 25 urfolksgrupper är samlade den här veckan i Kautokeino för att diskutera rennäringens framtid tillsammans med forskare och politiker från de stater där rennäring bedrivs.

Mer än 100.000 människor från 25 urfolksgrupper lever idag av rennäringen i det cirkumpolära området.

En av mötets yngre delegater är Saminurras ordförande, Lars Miguel Utsi som uppmärksammat att det är många yngre som skulle vilja arbeta inom rennäringen i Sapmi.

- Jag tror dom flesta som växer upp nära renskötseln, dom vill nog delta i renskötseln, vara med i renskötseln och börja inom den. Det är fler som vill än som har möjlighet att börja. I Sapmi är vi lyckligt lottade, att det är så många som vill börja inom renskötseln. Sen har ju inte alla möjlighet, vilket också kan leda till att det är svårt med rekrytering inom vissa områden, säger Lars Miguel Utsi.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".