Håkan Jonsson, partiledare Jakt och fiskesamerna
Kiruna

Jakt och fiskesamerna största parti i opinionsundersökning

Jakt och fiskesamerna skulle bli största parti om det vore sametingsval nu. Det visar SR Sámi Radios och SVT Sápmis opinionsundersökning.
- Man blir ju jätteglad naturligtvis, säger partiledaren Håkan Jonsson.

Men osäkerheten är stor bland väljarna inför valet. Sex av tio, ungefär 60 procent vet inte vilket parti de ska rösta på eller om de ska rösta överhuvudtaget.

11 procent skulle rösta på Jakt och fiskesamerna som skulle ha fått flest röster om det var val idag. Något som gör partiledaren Håkan Jonsson glad.

- Man blir ju jätteglad, naturligtvis, det är ju fyra år sedan valet och mycket har ju hänt sedan dess, säger Håkan Jonsson.

Näst största parti skulle bli Vuovdega med ungefär nio procent av rösterna.

Dagens största regeringsparti Samelandspartiet hamnar först på tredje plats med drygt sex procent av väljarstödet.
- Sex procent, det lät väldigt lite det, tur att det inte är val just nu utan förhoppningsvis ska väl den här siffran hinna stiga lite innan valet, säger partiledaren Ingrid Inga.

En bit över fyra procent av de tillfrågade säger att de skulle rösta på partiet Samerna om det vore val idag. Knappt tre procent skulle rösta på Min geaidnu. Guovssonásti skulle bli minst av dagens sametingspartier med knappt två procent.

Men Marita Stinnerbom som kandiderar för Guovssonásti är inte orolig över dom siffrorna.
- Nä, verkligen inte, och helst inte när jag hör att det är så många som är osäkra, det betyder ju att det är många som inte har svarat på vilket parti de ska rösta på, säger hon.

En liknande undersökning som vi gjorde inför förra valet, 2005 visade på färre osäkra väljare, 27 procent sa sig vara osäkra eller att de inte skulle rösta, jämfört med osäkra väljare i år som var ca 60 procent.

Mer om opinionsundersökningen kan du läsa på www.sametingsvalet.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".