Foto: Per Ola Blind
Västerbotten

Renägare efterlyser ändrade regler för "massdöd av renar"

Samebyarna i Västerbotten har haft en besvärlig vinter när det gäller rovdjur. En som blivit hårt drabbad är renskötaren Anders Skum, Grans sameby. Han har förlorat 46 renar till lodjur i vinter.

- Jag tycker det är jobbigt. Det är inte antalet i sig, jag har förlorat kanske 500 - 600 renar på ett par år i fjällen, men dom har man inte sett på samma ställe, det har man sett på renräkningen senare att de har farit bort.

Men de här renarna låg på en tät fläck, och renarna var drivan runt, runt. Ja, jag har aldrig sett något liknande. Jag upplever det oerhört jobbigt, men det är givetvis värst för renarna, det är dom det handlar om, säger Anders Skum.

Efterlyser ändrade rutiner
Anders Skum tycker att rutinerna kring utbetalning av rovdjursersättning borde ses över. Han vill att ersättningen för merkostnader och merarbete i samband med massdöd av renar, borde betalas ut snabbare.

Arbetet för att skydda renarna från rovdjuren kostar oftast mer än ersättningen för de dödade renarna, säger Skum.

- Den summan som är högre bör man ju få ut först och har du betalat för bensin, skoter, helikopter, biltransport för att flytta undan renarna i förebyggande syfte, så är det ju pengar du har lagt ut. Renar som är döda är ju jäkligt, men det är ju inga pengar du har lagt ut, det ser du ju först till hösten egentligen. Man tycker att de direkta utläggen är det du ska ha ersättning först för, säger Anders Skum.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".