Dimitry Ottovixh Khorolya president för Världsförbundet för renägare och Steinar Pedersen rektor vid Samiska Högskolan har undertecknat ett avtal om ett internationellt forskningsinstitut om och för rennäringen. Foto: Anna-Maria Ahlen
Kautokeino

Internationellt forsknings- och utbildningsinstitut inrättas

Rennäringen och den högre utbildningen har nu gått samman för att bildat det Arktiska universitetets institut för cirkumpolär rennäring. Det ska bli ett internationellt forsknings- och utbildningsinstitut.

I går undertecknades avtalet mellan Världsförbundet för renägare, Internationella rennäringscentret och Samiska Högskolan i Kautokeino, på Renägarnas Fjärde Världskongress i Kautokeino.

Institutet ska främja rennäringen och stärka urfolks traditionella kunskap, säger Samiska högskolans rektor Steinar Pedersen - som ser detta som en historisk händelse.

- Vi har stora förhoppningar när vi i tillsammans utvecklar det här institutet.

”Kunskap att förvalta”
Steinar Pedersen berättar att behovet av institutet vuxit fram, inom ett samarbete som de tre parterna redan har haft om hur klimatförändringarna påverkar rennäringen. Där fick man fram viktig kunskap som dom vill förvalta och utveckla.

Och genom institutet, som planeras öppna 2010, kommer rennäringen att kunna leda forskning för och om rennäringen.

Språket bär den traditionella kunskapen
Även om engelska och ryska troligen blir dom språk man har verksamhet på, kommer urfolkets olika språk att få en viktig plats.

- Vi vill mycket starkt uppmana att man inom ramarna för det nya institutet använder urfolks språken så mycket det är möjligt, säger Steinar Pedersen.

En anledning till detta är att urfolkets språk är bärare av traditionella kunskapen som man menar är viktigt för att förstå rennäringens villkor och samspelet med naturen. Urfolkets kunskap och språk blir alltså en viktig resurs i forskningen.
 - Rennäringens vetande, urfolkets vetande kommer att i mycket högra grad bli betraktat som en resurs i forskningen. Dom som forskar på det här menar att urfolks traditionella kunskap och urfolks språk kan vara mycket viktigt inom forskningen om framtida klimatförändringar och anpassning till möjliga klimatförändringar, säger Steinar Pedersen.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".